Het gebruik van cryptocurrency wordt steeds bekender. Het was bedacht rond 1980, maar werd pas echt bekend in 2009. Dit komt omdat bitcoin in dat jaar opkwam. Cryptocurrency is een digitale currency wat geruild kan worden door een computer netwerk zonder centrale autoriteit. Dit is wel zo bij de valuta die wij kennen, zoals de euro of dollar. Hier is de centrale autoriteit een bank of de overheid die zorgen dat alles zo vlekkeloos mogelijk verloopt.
Voor iedereen die wil beginnen met het werken met cryptocurrency, dan hoort er wel enige tijd in gestopt te worden. Het is niet per se moeilijker om aan deze koers mee te doen dan tegenover andere manieren van met valuta omgaan, maar bij cryptocurrency zitten er wel een aantal begrippen bij die lastig kunnen zijn om uit te leggen. In deze blog worden er twee van deze begrippen uitgelegd.
Polkadot
Polkadot coin, of simpelweg Polkadot, is een open-source sharding multi-chain protocol. Het verbindt private- en consortiumketens publieke- en permissionless netwerken, toekomstige technologieën en orakels. Het doel van Polkadot is om een internet van blockchains te faciliteren waar onafhankelijke blockchains informatie en transacties kunnen uitwisselen. Blockchains is een systeem om data op te slaan in een keten van datablokken. De blokken kunnen daarbij niet gewijzigd worden. In andere woorden heeft Polkadot als doel om de onafhankelijke blockchains op een vertrouwelijke wijze bij elkaar te brengen, waardoor zij informatie en transacties kunnen uitdelen.
Polkadot bestaat uit vier componenten. De relaisketen worden als de kern van Polkadot coin gezien. Het helpt om comptabiliteit en gedeelde veiligheid te creëren in het netwerk van de verschillende ketens. Parachains zijn onafhankelijke ketens die eigen tokens kunnen hebben. Parathread kan hiermee vergeleken worden, maar de flexibele connectiviteit maakt het verschil. Als laatste belangrijke component van Polkadot is er bruggen, om de parachains en parathreads mogelijk te verbinden. Polkadot is momenteel het belangrijkst bij Binance, HBTC en OKEx, onder andere.
Verge
En dan is er nog Verge, oftewel XVG. Dit is een open source, gedecentraliseerd platform wat een financieel stelsel opzet met behulp van blockchains. Verge implementeert de ideeën achter Bitcoin, met het verschil dat de privacy van gebruikers beter bescherm blijft. Met deze verbeterde privacy voor verstuurder en ontvanger zouden gebruikers eenvoudiger en veiliger Verge naar elkaar kunnen sturen. Privacy is duidelijk dus heel belangrijk voor Verge. Verge omschrijft zichzelf als een ‘gemeenschapsproject’, afhankelijk van vrijwilligers.
Verge, oftewel de token XVG, kunnen gekocht worden op veel beurzen. Kijk bijvoorbeeld naar Binance, Huobi Global of Bittrex. Ook kan het verhandeld worden tegen de ‘traditionele’ valuta, zoals euro of dollar.
Zo zijn er nog vele begrippen rondom cryptocurrency die heel verwarrend zouden kunnen klinken, maar iedereen met een beetje weet in de wereld, kan er zo achter komen.