Bladluis op een biologische manier bestrijden

Wanneer je zelf planten in huis hebt of in de tuin heb je vast wel eens gehoord van bladluizen. Of je hebt er zelf misschien wel eens last van gehad. Bladluizen kunnen in verschillende kleuren voorkomen. Ze zijn er in het groen, oranje, geel en ook rood of zwart te vinden. Veel mensen denken dat ze wit zijn, maar dit zijn de lege vervellingshuidjes van de echte bladluizen. Deze laten ze achter nadat ze zijn verveld, deze herkent men vaak op de planten. Na het zien van de witte vervellingshuidjes ziet met vaak pas na goed kijken de echte bladluizen. Ze zitten vaak op groeipunten van de plant, zoals een jonge bladstengel of bloemknoppen. Bladluizen zijn heel klein, tussen de 2 en de 5 millimeter. Lastig om ze te zien maar toch kunnen ze heel vervelend zijn. 

 

Voorkomen en bestrijden

Het nadeel van bladluizen is dat ze zich voeden door voedingsstoffen van de plant te nemen. Hierdoor kan het zo zijn dat de reserves van de planten na een tijdje op zijn. En dat de plant zichzelf dus niet goed meer kan voeden. Het tweede nadeel is dat bladluizen ook virussen kunnen overdragen op planten. Dit kan voor een hele plaag zorgen. Waardoor veel planten doodgaan. Dit is natuurlijk iets wat je niet wil. Daarom is het goed om bladluis te voorkomen of om bladluis bestrijden. Om te beginnen kan je doormiddel van netten met speciaal insectengaas voorkomen dat er bladluizen om je gewassen komen. Ook is het belangrijk dat je je planten genoeg water geeft, want groeistilstand leidt uiteindelijk tot bladluizen. Mocht dit niet gelukt zijn dan zijn er gelukkig veel biologische manieren om bladluizen te bestrijden. Hiervoor hoef je dus niet met giftige stoffen in de weer. 

 

Larven van lieveheersbeestjes

Een van die biologische opties voor het bestrijden is door het gebruik van larven van lieveheerbeestje. Want zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten de bladluizen op. Er zijn twee soorten lieveheersbeestjes die gekweekt worden om bladluizen te eten. Dit zijn namelijk met twee of met zeven stippen. Het voordeel van beide lieveheersbeestjes en hun larven is dat ze alle soorten bladluizen eten. Je hoeft je bij het bestrijden ervan dus geen zorgen te maken over welke soort bladluis je mee te maken hebt. Dit is een erg fijne en natuurlijke manier om je platen of gewassen beschermen tegen de bladluizen. Dit is namelijk op den duur niet goed voor je planten of gewassen. Een natuurlijke manier van bestrijding.  

Geef een reactie