Het kiezen van de juiste motorverzekering: waar moet je op letten?

Als motorrijder is het hebben van een goede motorverzekering essentieel. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en de kosten voor reparatie of vervanging van je motor kunnen hoog oplopen. Maar hoe kies je nu de juiste motorverzekering? In deze blog geven we je een aantal tips waar je op moet letten bij het kiezen van een motorverzekering.

Soorten motorverzekeringen

Er zijn verschillende soorten motorverzekeringen, namelijk de WA-verzekering, WA + beperkt casco en Allrisk (WA + volledig casco). Het type verzekering dat je kiest hangt af van onder andere de leeftijd van je motor en de waarde ervan. Een WA-verzekering is verplicht en de meest basale verzekering, deze vergoedt alleen de schade die je met je motor aan anderen toebrengt. Met een beperkt casco verzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen motor, maar niet voor alle oorzaken. Allrisk is de meest uitgebreide verzekering en vergoedt vrijwel alle schade, ook als deze door eigen schuld is veroorzaakt.

Dekking en premie

Bij het vergelijken van motorverzekeringen is het belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de dekking. De goedkoopste verzekering is niet altijd de beste keuze. Bekijk dus goed welke schade wel en niet gedekt wordt en hoe hoog het eigen risico is, aan de hand daarvan is het mogelijk om de motorverzekering berekenen. Soms kan het verstandig zijn om een hogere premie te betalen voor een uitgebreidere dekking.

Aanvullende verzekeringen

Naast de standaard motor verzekering kun je ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld voor pechhulp onderweg, verhaalsrechtsbijstand of een ongevallenverzekering voor opzittenden. Bedenk van tevoren welke aanvullende verzekeringen voor jou relevant zijn.

Schadevrije jaren

Net als bij een autoverzekering bouw je bij een motorverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie. Let er wel op dat niet elke verzekeraar schadevrije jaren accepteert die zijn opgebouwd bij een andere verzekeraar. Check dit dus goed voordat je overstapt naar een andere verzekeraar.

Eigen risico

Bij de meeste motorverzekeringen geldt een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Het is verstandig om dit bedrag af te stemmen op je eigen financiële situatie. Als je het eigen risico verhoogt, daalt de premie. Maar bedenk wel dat je bij schade dan wel een hoger bedrag zelf moet betalen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste motorverzekering is dus niet iets wat je zomaar even doet. Bedenk goed welke dekking je wilt, welke aanvullende verzekeringen voor jou

 

Geef een reactie