Platform van interventies bij sociale praktijken en dynamieken

Homepagina > Nieuws en analyses > Flora en de sociale innovatie fabriek

Flora en de sociale innovatie fabriek

Sociale innovatie voor een andere samenleving

Naast technologische innovatie, wordt nu eindelijk ook sociale innovatie een begrip. Voor middenveldorganisaties, vrijwilligers, (sociale) ondernemers en dienstverleners zijn onderzoek en ontwikkeling immers ook een grote meerwaarde. “Zeker gezien zij een vooraanstaande rol spelen in het omgaan van onze samenleving met uitdagingen zoals vergrijzing, verstedelijking en kinderarmoede. Innovatie begint bij mensen, en moet ook voor mensen zijn”, zegt minister van Innovatie Ingrid Lieten. Zij opent de Sociale InnovatieFabriek, en tegelijk starten er 20 projecten van sociale innovatoren die op een verfrissende manier antwoorden bieden op maatschappelijke behoeften.

Bij ‘innovatie’ denken we al eens spontaan aan laboratoria en computerchips. Maar innoveren is ook op vernieuwende manieren de uitdagingen in onze samenleving aanpakken. Nieuwe pistes vinden om problemen of maatschappelijke noden aan te pakken als vereenzaming, vroegtijdige uitstroom in het onderwijs, stijgende kinderarmoede en gebrek aan kinderopvang. Die uitdagingen zijn zo groot, dat onze hele maatschappij erbij betrokken moet worden. Innoveren in de manier waarop we samen leven, wonen, werken, onderwijs krijgen of participeren in onze samenleving is dus de boodschap.

Het innovatiebeleid wil de samenleving zélf ideeën laten aanreiken en uitwerken die een grote impact kunnen hebben op de leefbaarheid in onze steden en gemeenten. Innovatie borrelt immers elke dag op vanuit de wijken, het middenveld en de vrijwilligersorganisaties.

“Ideeën en kansen liggen voor het rapen en kunnen betaalbare én duurzame oplossingen bieden. Daarom heb ik van sociale innovatie een prioriteit gemaakt. Om sociale innovatie in Vlaanderen op gang te trekken, heb ik een projectoproep gelanceerd. Die oproep stond in teken van inclusie en stedelijkheid, maar ook projecten rond democratische verdieping en het gebruik van duurzame producten werden weerhouden. Vandaag geven we het officiële startsein van de Sociale InnovatieFabriek en van de geselecteerde projecten", vertelt minister Lieten. “En daarmee het startschot voor een nieuwe dynamiek in Vlaanderen die nu voor het eerst gedragen wordt door het brede middenveld en ondernemers.”

Sociale InnovatieFabriek: “meer succesverhalen helpen ontstaan”

De kersvers geopende Sociale InnovatieFabriek zal een toonaangevende rol spelen bij het stimuleren van sociale innovatie en sociaal ondernemerschap in Vlaanderen. Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen innoverende ideeën van maatschappelijke organisaties of vanuit het bedrijfsleven, waar sociale innovatie ook voor succesverhalen zorgt. Organisaties en ondernemers met realistische, relevante en vernieuwende ideeën voor maatschappelijke uitdagingen kunnen hun prille concept laten toetsen bij de Sociale InnovatieFabriek. Gratis, maar wel op basis van een ‘voor wat hoort wat’-gedachte waarbij de innovator zijn ervaring en interesse achteraf ook gebruikt om andere innovatoren te ondersteunen.